Tuxum Alsgeymer kasalligi xavfini kamaytirishi maʼlum boʻldi
Olimlar mingdan ortiq keksa odamlarning maʼlumotlarini tahlil qilib, shunday xulosaga kelishdi.

Muntazam tuxum isteʼmol qilish Alsgeymer kasalligi xavfini deyarli ikki barobarga kamaytirishi mumkin.
Amerikalik olimlar Rush Memory and Aging loyihasi boʻyicha uzoq muddatli kognitiv tadqiqotda qatnashgan mingdan ortiq keksa odamlarning maʼlumotlarini tahlil qilib, shunday xulosaga kelishdi.
Tadqiqot natijalari The Journal of Nutrition jurnalida chop etildi.
Oʻrtacha yoshi 81 yoshda boʻlgan ishtirokchilar kuzatuv boshida ovqatlanish odatlari boʻyicha soʻrovnomani toʻldirishdi. 6,7 yil davomida ularning 27 foizi Alsgeymer kasalligiga chalingan. Biroq, haftasiga kamida ikkita tuxum isteʼmol qilganlar orasida demans rivojlanish xavfi 47 foizga kamaydi.
Shu bilan birga, 578 ishtirokchining oʻlimidan soʻng miya xastaligi tuxumni sevuvchilarda ushbu kasallikka xos patologik belgilar kamroq ekanligini koʻrsatdi.
Tahlil shuni koʻrsatdiki, himoya taʼsirining 39 foizi neyron funksiyasini qoʻllab-quvvatlaydigan va tuxum sarigʻida mavjud boʻlgan xolin bilan bogʻliq.
Xolindan tashqari, tuxum omega-3 yogʻ kislotalari va luteinga boy boʻlib, ular miya salomatligi uchun ham muhimdir. Shunday qilib, tuxumni ovqatlanish ratsioniga kiritish keksa odamlarda kasallia xavfini kamaytirishning oddiy, xavfsiz va arzon usuli boʻlishi mumkin.