Shifokor tez tayyor boʻladigan taomlarni muntazam isteʼmol qiluvchilarni ogohlantirdi

Fast-fud yuqori darajada qayta ishlangan mahsulot boʻlib, uning asosiy xavfi aynan shu omil sanaladi. Uning tarkibidagi yogʻ, tuz va boshqa mahsulotlar ham zararlidir. 

Jamiyat
24-aprel, 15:15
Shifokor tez tayyor boʻladigan taomlarni muntazam isteʼmol qiluvchilarni ogohlantirdi

Kartoshka fri, gamburger, xot-dog va boshqa tez tayyorlanadigan taomlarning zarari uzoq vaqtdan beri maʼlum. Gastroenterolog va Gemotest laboratoriyasi mutaxassisi Yekaterina Kashux "Izvestiya" nashriga har kuni shunday ovqatlansa, tanaga nima boʻlishi mumkinligi haqida gapirib berdi.

Uning taʼkidlashicha, fast-fud yuqori darajada qayta ishlangan mahsulot boʻlib, uning asosiy xavfi aynan shu omil sanaladi. “Issiqlik bilan ishlov berish odamlarga taomni yanada mazali va toʻyimli qilishga yordam berdi va bu shubhasiz ortiqcha. Ammo bu jarayon qanchalik koʻp bosqichli boʻlsa, oziq-ovqat sifati shunchalik yomonlashdi. Oddiy kartoshkadan  taom tayyorlash uchun siz ular bilan kamida toʻrtta amalni bajarishingiz kerak: ularni qaynatib oling, barqarorlashtiruvchi moddalar qoʻshing, chuqur qovuring va muzlatib qoʻying.

Natijada, kartoshkada vitaminlar qolmaydi, tolalar yoʻqoladi, qovurish jarayonida kanserogen moddalar paydo boʻladi. Bunday mahsulot foydali emas, chunki uning tarkibida qimmatli ozuqa moddalarining minimal miqdori va qoʻshilgan tuz, shakar va yogʻ tufayli juda koʻp kaloriya bor, - deb tushuntirdi shifokor.

Bundan tashqari, uning soʻzlariga koʻra, tez ovqatlanish qaramlikni keltirib chiqaradi. Bu ingrediyentlar, qoʻshimchalar va pishirish texnikasi bilan bogʻliq bir qancha omillarga bogʻliq. "Shunday qilib, tez tayyorlanadigan taomlar koʻpincha shakar, tuz va yogʻni oʻz ichiga oladi. Aynan shu narsa idishlarga oʻziga xos taʼm beradi va ularni isteʼmolchilarga yanada jozibador qiladi. Ushbu moddalar tilda va miyada taʼm retseptorlarini ragʻbatlantiradi, ularni koʻproq isteʼmol qilish istagini oshiradi. Bundan tashqari, bunday mahsulotlar faol reklama qilinadi. Yorqin qadoqlash va reklama shiorlari odamlarni ularni tatib koʻrishga undaydi", - deya ogohlantirdi Kashux.

Shuningdek, u yogʻlarni, ayniqsa trans yogʻlarini muntazam ravishda isteʼmol qilish, organizmdagi yalligʻlanish jarayonlariga olib keladi. Tuz va shakar yurak kasalliklari va arterial gipertenziya xavfini oshiradi;

“Hozircha oziq-ovqatning salomatlikka taʼsiriga oid barcha tadqiqotlar kuzatuv xarakterli, yaʼni olimlar obʼektni oʻrganadilar, lekin jarayonga aralashmaydilar. Odamda nima uchun kasallik paydo boʻlganini aniq aniqlash mumkin emas - u har kuni gamburger isteʼmol qilgani yoki koʻp harakat qilmagani uchun. Shuning uchun tez ovqatlanishning barcha salbiy taʼsiri faqat taxminiydir. Turli xil ovqatlar va ularning tarkibidagi moddalar kasalliklarning rivojlanish xavfini qanday oshirishi hali aniq emas. 

Uning soʻzlariga koʻra, tez ovqatlanishning salomatlikka salbiy taʼsirini bir necha sabablar bilan izohlash mumkin. Xususan, bu ovqatlar odatda kaloriya, shakar, toʻyingan yogʻ va tuz bilan toʻldiriladi. Ularni muntazam ravishda isteʼmol qilish semirishga olib kelishi mumkin, uning roli diabet, arterial gipertenziya, yurak xuruji, insult va saraton rivojlanishida allaqachon tasdiqlangan.

© 2024 Platina.uz. Barcha huquqlar himoyalangan. «Platina.uz» saytida joylangan ma'lumotlar muallifning shaxsiy fikri. Saytda joylangan har qanday materiallardan yozma ruxsatsiz foydalanish ta'qiqlanadi.
O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi tomonidan 02.12.2022 sanasida №051412 sonli guvohnoma bilan OAV sifatida roʻyxatga olingan.
Platina.uz saytida reklama joylashtirish masalasida +998 97 022 01 10 telefon raqamiga (Telegram: Platina PR) murojaat qiling. Tahririyat bilan aloqa: info@platina.uz
18+