Olimlar umrni bir necha yilga qisqartiradigan oziq-ovqatlardan ogohlantirdi
Ularga koʻp miqdorda qayta ishlangan mahsulotlar kiradi. Turli chipslar, alkogolsiz shirin ichimliklar, burger va kolbasa mahsulotlari shular jumlasidandir.

Ultra qayta ishlangan oziq-ovqatlarni muntazam isteʼmol qilish biologik qarishni tezlashtiradi.
Monash universiteti (Avstraliya) olimlari shunday xulosaga kelishdi.
Tadqiqot natijalari Age and Aging jurnalida chop etilgan va Medical Express tomonidan ham eʼlon qilingan. Ultra qayta ishlangan oziq-ovqatlar koʻp miqdorda lazzat kuchaytirgichlar, konservantlar va emulsifikatorlarni oʻz ichiga oladi.
Bu mahsulotlarga chipslar, alkogolsiz shirin ichimliklar, tez tayyorlanadigan ovqatlar, muzqaymoq, shokolad, pechene, kolbasalar, burgerlar, tovuq va baliq dudlamalari, shirin yoki shoʻr qadoqlangan gazaklar kiradi.
Tadqiqotda AQShdan 20 yoshdan 79 yoshgacha boʻlgan 16 mingdan ortiq kishining maʼlumotlari hisobga olindi. Biologik yoshni baholash uchun DNK metilatsiyasi va atrof-muhit taʼsirini, shu jumladan ovqatlanishni hisobga oladigan PhenoAge epigenetik soati ishlatilgan.
Natijalar shuni koʻrsatdiki, diyetada oʻta qayta ishlangan oziq-ovqatlarning har 10% koʻpayishi biologik qarishni 2,4 oyga tezlashtirdi.
Bunday oziq-ovqatlarni koʻp miqdorda isteʼmol qilgan ishtirokchilar (umumiy energiya isteʼmolining 100% gacha) oʻz tengdoshlaridan biologik jihatdan oʻrtacha 0,86 yoshga katta boʻlgan. Tadqiqotga rahbarlik qilgan doktor Barbara Kardozoning taʼkidlashicha, atigi 200 kaloriya oʻta qayta ishlangan oziq-ovqat qarishni ikki oyga tezlashtirishi mumkin.
Tadqiqotchilarning taʼkidlashicha, bunday oziq-ovqatlarning biologik yoshga salbiy taʼsiri umumiy ovqatlanish sifati yuqori boʻlsa ham saqlanib qoladi. Buning sababi bunday oziq-ovqatda ozuqa moddalarining toʻliq yetishmasligi boʻlishi mumkin.