Olimlar qora shokoladning kutilmagan foydasini aniqladilar
Qora shokoladni muntazam isteʼmol qilish 2-toifa diabet rivojlanish xavfini kamaytiradi, deyiladi tadqiqotda.

Amerikalik olimlar qora shokoladning kutilmagan foydali xususiyatlarini aniqladilar.
Garvard universiteti olimlari guruhi kakao loviyalaridan (qora, oq, sutli shokolad) tayyorlangan turli turdagi delikateslarni qiyosiy tadqiqotlar oʻtkazdi va mahsulotning foydali xususiyatlarini tasdiqladi.
Katta miqdordagi maʼlumotlarni tahlil qilgandan soʻng, olimlar qora shokoladni muntazam isteʼmol qilish 2-toifa diabet rivojlanish xavfini kamaytirish bilan bogʻliqligini aniqladilar.
Biroq shirin sutli shokoladni yaxshi koʻradiganlar ortiqcha vaznga ega boʻlishlari va diabetdan aziyat chekishlari mumkin.
"Kakao daraxti (Theobrama cacao) loviyasidan olingan shokolad eng yuqori flavonolli taomlar qatoriga kiradi va butun dunyoda mashhur taom hisoblanadi", deb yozadi olimlar BMJ jurnalidagi maqolada.
Aynan flavonoidlarning mavjudligi shokoladni qon tomirlariga foydali taʼsir koʻrsatadigan mahsulotga aylantiradi: u qon bosimini pasaytiradi.
Shuningdek, u tabiiy yengil antidepressant hisoblanadi, chunki kayfiyatni yaxshilaydi.
Qora shokoladning yana bir kutilmagan ijobiy xususiyati shundaki, u ichak mikrobiomasida prebiotik rolini oʻynaydi va uni yaxshi tomonga oʻzgartiradi. Bu tananing umumiy holatining yaxshilanishiga olib keladi va immunitet tizimini mustahkamlaydi.