Tadqiqot: goʻdaklarga shirinlik bermaslikning foydali tomonlari maʼlum boʻldi
Bola hayotining dastlabki davrlarida unga oz miqdorda shakar berish diabet va gipertenziya xavfini kamaytiradi.

Yangi tugʻilgan bola hayotining dastlabki 1000 kunida unga shakar va shirin taomlarni bermaslik yaxshiroqdir.
Ushbu cheklov bolalar katta boʻlganida diabet va gipertenziya rivojlanish xavfini kamaytiradi. Bu haqda Janubiy Kaliforniya universiteti olimlari maʼlum qildi, deb yozadi Science.
Tajriba Buyuk Britaniyada oʻtkazildi. Olimlar hayotining birinchi ming kunida haftasiga 28,35 gramm shakar va har oy 340,19 gramm shirinlik isteʼmol qilgan odamlarning salomatlik holatini oʻrganishdi. Ushbu cheklashlar Ikkinchi jahon urushidan keyin bu mamlakatda oziq-ovqat isteʼmolining ratsioniga bogʻliq edi.
Maʼlumotlar shakarni cheklovsiz isteʼmol qilganlarning sogʻligʻi koʻrsatkichlari bilan taqqoslandi.
Xulosaga koʻra, erta bolalik davrida isteʼmol qilinadigan shirinliklar miqdorini majburiy ravishda kamaytirish katta sogʻliqqa yaxshi taʼsir koʻrsatdi.
Ularning organizmida qandli diabet va gipertenziya rivojlanish xavfi 50-60 yilga mos ravishda 35% va 20% ga kamaydi, deyiladi tadqiqotda.