Olimlar qarishni sekishlashtirishning yangi yoʻlini topdilar
Buning uchun ortiqcha kaloriyali mahsulotlar isteʼmolini cheklash va rejali tarzda ovqatdan tiyilish kerak, deyli ular.

Nature Cell Biology jurnali Fransiyaning bir qator universitetlarida oʻtkazilgan qarish jarayonini sekinlashtiruvchi tadqiqotni chop etdi.
Fransuz tadqiqotchilarining fikriga koʻra, kaloriya isteʼmolini kamaytirish va rejali ochlik buning asosiy omili sanaladi.
Bu olimlarning fikriga koʻra, organizmdagi baʼzi moddalar, masalan, spermidin darajasini oshiradi va autofagiya deb ataladigan jarayonni faollashtiradi (qarishni oldini olishda asosiy rol oʻynaydigan hujayra tarkibiy qismlarini qayta ishlash).
Boshqacha qilib aytganda, har qanday tirik organizm hujayralarining barqarorligi va omon qolishini oshiradigan mexanizm nomlanadi.
"Turli davrlarda roʻza tutgan mustaqil koʻngillilar guruhida 4-5 kundan soʻng ularning spermidin darajasi taxminan 50% ga oshdi va uzoq davom etgan ochlik paytida ham yuqori boʻlib qoldi", deydi olimlar.
Olimlar ortiqcha ovqatlanish yoshga bogʻliq kasalliklarning rivojlanishiga salbiy taʼsir koʻrsatishi mumkinligi haqida ogohlantirmoqda.
2018 yilda bir guruh amerikalik olimlar ovqatlanish oraligʻini oshirish umumiy salomatlik koʻrsatkichlarini yaxshilaydi va umr koʻrish davomiyligini oshiradi deya maʼlum qilgandi.
Qarishni sekinlashtirish uchun TXNIP deb ataladigan oqsildan voz kechish kerak, deydi Geydelbergdagi Germaniya saraton tadqiqot markazi olimlari. Ular TXNIP odamlar va hayvonlarning yashash davrida taʼsir qilib, qarish jarayonini tezlashtirishini aniqladilar. Keksa odamlarning hujayralari ushbu oqsilni sezilarli darajada koʻproq ishlab chiqarishi aniqlandi.