Tadqiqot: choyning yangi foydasi aniqlandi
Food and Environmental Virology jurnalida chop etilgan maqolaga koʻra, ichimlik SARS-CoV-2 koronavirusiga qarshi kurashda yordam berishi mumkin.

AQShning Jorjiya universiteti olimlari qora va boshqa choy turlarining yangi foydalarini aniqladilar. Food and Environmental Virology jurnalida chop etilgan maqolaga koʻra, ichimlik SARS-CoV-2 koronavirusiga qarshi kurashda yordam berishi mumkin.
Tadqiqotchilar shuni koʻrsatdiki, baʼzi choylar SARS-CoV-2ni faolsizlantiradi, faol virus zarralari 99,9 foizgacha kamayadi. Bu patologik taʼsirni kamaytirishga taʼsir qiladi, virus ogʻiz boʻshligʻida koʻpayadi, oʻpkaga etib borishdan oldin burun boʻshligʻi orqali oʻtadi.
Tajribada olimlar har bir stakan uchun bitta paket choydan foydalanib, hech qanday qoʻshimchalarsiz 10 daqiqa davomida qaynatib, ichish mumkin boʻlgan damlamani tayyorladilar. Chayish uchun infuzionni olish uchun choy ichish infuzioni konsentratsiyasidan toʻrt baravar yuqori konsentratsiyada qaynatilgan.
Virus darajasini sezilarli darajada kamaytiradigan choylarga malina zanjabili, yalpiz aralashmasi, yashil choy va qora choy kiradi. Barcha beshta choy 10 soniya ichida ogʻizdagi virus miqdorini kamida 96 foizga kamaytirdi, qora choy esa eng kuchli taʼsirni 99,9 foizga koʻrsatdi. Bundan tashqari, barcha besh nav ogʻizni chayishdan keyin 10 soniya ichida virus miqdorini 99,9 foizga kamaytirdi.
Olimlar choyni SARS-CoV-2`ga qarshi yagona vosita sifatida ishlatishni tavsiya etmaydi, chunki virus burun boʻshligʻida ham koʻpayadi. Biroq, bu ogʻir COVID-19ning oldini olish vositasi boʻlishi mumkin, virus koʻpayish uchun ogʻiz boʻshligʻi shilliq qavatidan foydalanganda uning xavfi ortadi.