Yogurt isteʼmoli diabet xavfini kamaytiradi
AQSh oziq-ovqat va farmatsevtika idorasi ushbu maʼlumotni tasdiqladi.

Muntazam ravishda yogurt isteʼmol qilish 2-toifa diabet rivojlanish xavfini kamaytirishi mumkin. Bu haqda juma kuni AQSh oziq-ovqat va farmatsevtika idorasi (FDA) maʼlum qildi.
Qaror Dannon, Activia, Wallaby Organic va Silk kabi yirik brendlar ortidagi oziq-ovqat giganti Danone kompaniyasining 2018 yilda qilgan iltimosiga javoban qabul qilindi.
Danone petitsiyasida yogurt tarkibidagi oqsillar, vitaminlar va natriyning past miqdorining ozuqaviy profili keltiriladi va yogurtni muntazam isteʼmol qilish va diabet va shunga oʻxshash kasalliklar xavfini kamaytirish oʻrtasidagi bogʻliqlikni tasdiqlovchi tadqiqot maʼlumotlariga asoslanadi.
FDA bu maʼlumotga eʼtiroz bildirmasligini tasdiqladi, lekin baʼzi ogohlantirishlar mavjudligini maʼlum qildi.
Isteʼmolchilarga yoʻllagan xabarida kompaniya haftasiga ikki stakan (uch porsiya) yogurt isteʼmol qilish 2-toifa diabet rivojlanish xavfini kamaytirish chegarasi ekanligini taʼkidlashi kerak.
AQSh Kasalliklarni nazorat qilish va oldini olish markazlari (SDC) maʼlumotlariga koʻra, baʼzi kam yogʻli yoki shakarsiz yogurtlarning kaloriyasi past va protein, D vitamini va kalsiyning sogʻlom manbai boʻlsa-da, xushboʻy yogurtlarda koʻpincha shakar qoʻshiladi va ularni isteʼmol qilish chegarasi boʻladi.
Yogurtning sogʻliq uchun foydalari haqida baʼzi dalillar 2022 yilda oʻtkazilgan tadqiqotdan olingan boʻlib, yogurtni isteʼmol qilish 2-toifa diabetning "rivojidan himoya qilishi mumkin". Yunon yogurti yangi sabzavotlar, toʻliq donalar, zaytun moyi va baliq kabi boshqa oziq-ovqatlar bilan birga Oʻrta Yer dengizi parhezining bir qismidir.
2020 yilgi tadqiqot shuni koʻrsatdiki, bunday parhezga rioya qilish 2-toifa diabet rivojlanish xavfini sezilarli darajada kamaytiradi.