Sayyohlarni hayratga solayotgan Turkiyaning boy pishloq sanoati
Keling, mahalliy oshxonaning ajralmas tarkibiy qismiga aylanib ulgurgan turk pishloqlarining turlari bilan tanishib chiqamiz.

Turk oshxonasi oʻzining boy xilma-xilligi, tengsiz lazzatlari va turli mintaqalarda ishlab chiqarilgan turli xildagi pishloqlari bilan ajralib turadi. Har bir mintaqada oʻzgaruvchan iqlim sharoiti tufayli sut va pishloqlar turli xil taʼm va hidga ega. Turkiyaga xos pishloq turi bir necha ishlab chiqarish bosqichlaridan oʻtgandagina erishiladi. "Ezine Oq Pishlogʻi", "Koniya Moviy Pishlogʻi", "Erzinjan Tulum Pishlogʻi", "Kars Pishlogʻi", "Van Herby Pishlogʻi" turk pishloq turlarining bor yoʻgʻi bir nechtasi xolos...
Keling, mahalliy oshxonaning ajralmas tarkibiy qismiga aylanib ulgurgan turk pishloqlarining turlari bilan tanishib chiqamiz.
"Oq pishloq": Edirnedan Chanoqqalʼaga
“Oq pishloq” (Beyaz Peynir) turk nonushtasining ajralmas tarkibiy qismi boʻlib, mamlakatning eng tanilgan delikateslaridan biridir. Turkiyaning deyarli har bir mintaqasida ishlab chiqarilgan bu pishloqning oʻziga xos taʼmi, xushboʻyligi va tuzilishi iqlim, sut manbasi va anʼanaviy ishlab chiqarish usullariga qarab farq qiladi. Chanoqqalʼa va Edirne oq pishloqning vatani hisoblanadi. Edirne oq pishlogʻi Tunja, Merich, Arda va Ergene daryolari deltalarida mahalliy oʻtlar bilan oziqlangan qoʻy va echkilarning sutidan ishlab chiqariladi. Edirne oq pishlogʻining asosiy farqlovchi xususiyati uning qoʻshimchasizligi; faqat sut, xamirturush va tuz ishlatiladi. Chanoqqalʼaning Ezine tumani nomi bilan atalgan Ezine oq pishlogʻi, turk nonushta dasturxonlarida uchraydigan yana bir anʼanaviy pishloqdir. Yumshoq, oʻrta yoki qattiq tuzilishda ishlab chiqarilishi mumkin boʻlgan bu pishloq oʻzining ajoyib taʼmi va lazzatini Kaz togʻlarida tabiiy oʻsimliklar va mineral resurslar bilan oziqlangan qoʻy yoki echki sutidan oladi.
Balikesir: 50 dan ziyod pishloq turlarining vatani
Mihalich pishlogʻi Turkiyada asrlar davomida ishlab chiqarilgan qadimgi pishloq hisoblanadi. Oq pishloqdan farqli oʻlaroq, uni ishlab chiqarish mamlakatning faqat bir nechta mintaqalari bilan cheklangan boʻlib, ularning asosiy misollari Balikesir va Bursadir. Mihalich pishlogʻi odatda echki sutidan tayyorlanadi. Pishloqning qattiqlashishi va qurishidan avval shoʻr suvda saqlanadi.
Kapadokiya mintaqasining mogʻorli pishloqlari
Geografik jihatdan Kapadokiyada joylashgan Nigʻdening mogʻorlagan koʻk pishlogʻi Turkiyadagi eng noyob pishloq turlaridan biridir. Nigʻde moviy pishlogʻi 15 metr chuqurlikdagi gʻorlarga joylashtiriladi va u yerda yetti oy davomida pishib yetiladi. Bu pishloq yetti oydan soʻng xushboʻy va koʻk tusga ega boʻladi. Shuningdek, u tabiiy antibiotik hisoblanadi. Gʻorlarda pishgan yana bir anʼanaviy pishloq - Karamanning Divle Obruk pishlogʻidir. Taxminan 700 yil oldin paydo boʻlgan bu pishloq shifobaxsh oʻtlarga boy yaylovlarda boqiladigan qoʻy va echkilar sutidan ishlab chiqariladi. Pishloq besh oy davomida noyob mogʻor florasi boʻlgan gʻorlarda saqlanadi va avval koʻk mogʻor, soʻngra oq va nihoyat qizil mogʻor bilan qoplanadi. Mintaqada mogʻorlagan pishlogʻi bilan mashhur boʻlgan yana bir shahar - Koniya. Koʻp asrlik tarix va taʼmga ega Koniya mogʻorli pishlogʻi faqat sut va xamirturushdan tayyorlanadi va maxsus xonalarda qoliplanadi. Usmonli askarlariga antibiotik sifatida berilgan bu pishloq 6 oylik ishlab chiqarish jarayonidan soʻng isteʼmolga chiqariladi.
Sharqning gʻayrioddiy lazzatlari: haqiqiy pishloq
Sharqiy Onadoʻli mintaqasi oʻzining asl pishloqlari bilan ham mashhur boʻlib, Erzinjan Tulum pishlogʻi, Kars eski kashar pishlogʻi va Van Herby pishlogʻi bu mintaqaning eng mazali pishloqlari orasida. Bu pishloqlarning oʻziga xos taʼmining sirlari baland yaylovlar, boy oʻsimliklar xilma-xilligi va toza va salqin havodir. Tulum pishloqi xom sut va tabiiy xamirturushdan foydalanish tufayli oʻzgacha mazali taʼmga ega boʻlib, echki yoki qoʻy terisida 2-3 oy davomida saqlangandan soʻng isteʼmol qilishga tayyor holga keladi.
Van oʻzining boy madaniy merosi va mazali taomlari bilan sayohatchilarni hayratga soladigan yana bir manzildir. Bu shahar, shuningdek, Turkiyadagi eng mashhur nonushta dasturxonlaridan biri boʻlgan Van nonushtasining vatanidir. Van Herby pishlogʻi esa, allaqachon bu nonushtaning yulduziga aylanib ulgurgan. Van Herby pishlogʻi mintaqada mahalliy "yovvoyi sarimsoq" deb nomlanuvchi sirmoning heliz, mendo, siabo, timyan va yovvoyi yalpiz kabi mahalliy endemik oʻsimliklar aralashmasi orqali tayyorlanadi. Tuproq ostiga sopol idishlarda koʻmiladigan ushbu pishloq, uch oydan yetti oygacha yer ostida saqlanadi.