Aslo bunday qilmang: bayramda ovqatlanish boʻyicha tavsiyalar
Qandolat mahsulotlarini shirin, gazlangan ichimliklar bilan isteʼmol qilish notoʻgʻri.

Yangi yil bayramida notoʻgʻri va betartib ovqatlanish hazm qilish muammolariga olib kelishi mumkin. Bu haqda gastroenterolog Lyudmila Suxorukova maʼlumot berdi.
"Agar oqsilli ovqatlar (goʻsht, baliq) va uglevodli ovqatlar (kartoshka, makaron) bir vaqtning oʻzida isteʼmol qilinsa, ovqat hazm qilish organlari zoʻriqishni boshlaydi", deya ogohlantirdi shifokor.
Bu birikma uglevodlarning fermentatsiyasi bilan bir vaqtda ichakdagi oqsillarning chirishiga olib keladi. Natijada, organizm yetarli miqdorda protein yoki uglevodlarni olmaydi va oziq-ovqat oddiygina qilib aytganda oshqozonda "saqlanadi", bu esa uyquchanlik va zaiflikni keltirib chiqaradi.
"Siz yongʻoq va goʻshtni, tuxum va goʻshtni, pishloq va yongʻoqni, pishloq va tuxumni birdaniga isteʼmol qilmasligingiz kerak", deydi Suxorukova.
Shifokor, shuningdek, qoʻziqorinlarni kartoshka bilan isteʼmol qilmaslik kerakligini taʼkidladi. Qoʻziqorinlar koʻkatlar, donlar, non, yongʻoqlar, dukkaklilar, pishloq, dengiz mahsulotlari va sabzavotlar bilan yaxshi hazm boʻladi.
"Biroq, ular uchun kartoshka bilan til topishishi qiyin: kartoshkada juda koʻp kraxmal bor", deb tushuntirdi ekspert.
Bundan tashqari, spirtli ichimliklar isteʼmol qilish, ayniqsa ularni goʻshtli taomlar, ayniqsa qovurilgan ovqatlar bilan ichish oʻta notoʻgʻri. Yogʻli va qizarib pishgan ovqatlar spirtli ichimliklar taʼsirini kuchaytiradi va uzaytiradi, jigar va oʻt pufagidagi yuklamani ikki baravar oshiradi.
Suxorukova, shuningdek, qandolat mahsulotlarining shirin, gazlangan ichimliklar bilan kombinatsiyasi qondagi qand miqdorining sezilarli darajada oshishiga olib kelishi mumkinligi haqida aytib oʻtdi.