Shifokor miyaga zarar yetkazuvchi mahsulot va odatlarni maʼlum qildi
Spirtli ichimliklarni koʻp miqdorda isteʼmol qilish miya uchun katta xavfdir.

Spirtli ichimliklarni koʻp miqdorda va tez-tez isteʼmol qilish insonning miya va kognitiv funksiyalariga salbiy taʼsir qiladi. Bu haqda rossiyalik umumiy amaliyot shifokori va diyetolog Elena Tixomirova “Gazeta.Ru”ga maʼlum qildi.
"Alkogol neyronlarni yoʻq qiladi. Agar siz juda koʻp alkogol ichsangiz, odamning kognitiv funksiyalari pasayadi. Shuning uchun spirtli ichimliklarni ortiqcha isteʼmol qilish miya faoliyatiga oʻta zararli ", - dedi Tixomirova.
Bundan tashqari, vodorodlangan yogʻ deb ataladigan qayta ishlangan oʻsimlik yogʻini isteʼmol qilish miya faoliyatiga salbiy taʼsir koʻrsatadi. Bunday mahsulotning klassik namunasi - margarin.
“Odam koʻp miqdorda vodorodlangan yogʻni isteʼmol qilganda, u organizm tomonidan qayta ishlanmaydi va hujayralarda, jumladan, miya hujayralarida saqlanadi. Shunga koʻra, bu uning muddatidan oldin yoʻq boʻlib ketishiga va kognitiv funksiyaning pasayishiga olib keladi”, — dedi diyetolog.
Shifokor, shuningdek, koʻp miqdorda va tez-tez ovqatlanishning miya faoliyatiga salbiy taʼsirini qayd etdi.
“Bunday mahsulotlar bir vaqtning oʻzida koʻp miqdorda yogʻlar, uglevodlar, tuz va turli xil oziq-ovqat qoʻshimchalarini oʻz ichiga oladi. Bularning barchasi miya faoliyatiga juda salbiy taʼsir qiladi. Klassik misol - gazaklar, chipslar, gamburgerlar, shaurma va boshqalar. Va agar siz ularni shirin ichimliklar bilan ichsangiz, bu semirishning rivojlanishiga yordam beradi, uning mavjudligi miya faoliyatining pasayishiga olib keladi ", - deya tushuntirdi mutaxassis.
Bundan tashqari, shakar isteʼmol qilish miyaga zarar yetkazadi. Shifokor, glyukoza butun tanaga kerak boʻlgan yoqilgʻi ekanligini taʼkidladi. Va uglevodlar diyeta asosida isteʼmol qilinishi kerak.